Tak už to máme čierne na bielom – referendová otázka R. Fica je preverená Ústavným súdom SR. Národ by si mohol myslieť, že R. Fico je hlupák, keď ako JUDr. a CSc. nevie posúdiť správnosť formulácie svojich referendových otázok. S komentármi sa samozrejme hneď roztrhlo vrece.

Podľa nášho názoru  však nič nie je náhoda a R. Fico so svojimi kumpánmi (napr. ďalším JUDr. R. Kaliňákom) vedeli veľmi dobre, prečo to takto urobili. Minimálne preto, aby si mohli štuchnúť do pani prezidentky. A tiež preto, aby mohli budiť dojem, že oni jediní chcú slovenskému národu dobre a sú vždy pripravení našu republiku zachrániť. Otázka však je pred kým.

O amaterizme najhrubšieho zrna súčasnej vlády a odídencov od nej v partaji SaS nemá asi už nikto pochybnosti, a tak je ich koniec zrejme len otázkou času. Keby hrali šach spôsobom, akým vládnu, boli by súperovi na smiech. Šachista totiž musí predpokladať, čo bude po jeho ťahu nasledovať. Zato šachisti od R. Fica si zrejme premysleli jeden ťah dopredu. Naoko síce poukazujú na neschopnosť súčasnej vlády, ale je jasné, že ich nasledujúcim ťahom bude ponuka na záchranu republiky v podobe ich vlády. Ďakujeme, neprosíme! Stále teda visí vo vzduchu otázka, čo alebo ako ďalej. Vyriešili by niečo predčasné voľby?

Predčasné voľby ako všeliek?

Nuž, padla by súčasná vláda, ktorá si to plne zaslúži. A možno by sa väčšina partajníkov zo súčasnej aj nedávnej koalície do parlamentu ani nedostala. Asi by nenazbierali ani 3 % hlasov potrebných na to, aby naďalej parazitovali na štátnom rozpočte už tak poriadne vycicanej republiky. Možno aj to by stačilo… niektorým. Ale zmenilo by sa tým niečo naozaj zásadné? Nič, vôbec nič, len by sa jedna banda nahradila druhou. Škoda, že Slovač má takú krátku pamäť a prirýchlo zabúda, že každý z nich už tu minimálne raz vládol a okrem „našich ľudí“ nemal z ich vlády nikto nič.

Preto, podľa nášho názoru, predčasné voľby neprinesú našej krajine a drvivej väčšine jej občanov vôbec nič. Tu totiž vôbec nejde o krajinu a občanov, tu ide o moc. A ako vysvetľujeme na našom portáli, u nás slúži moc predovšetkým na to, aby sa istí ľudia dostali k peniazom. Ostatne, opojenie samotnou mocou, nie nutne peniazmi, je pre mnohých našich papalášov postačujúcim adrenalínom. Kto neverí, nech si prečíta známu knihu Ladislava Mňačka Ako chutí moc.

Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV (https://slovnik.juls.savba.sk/) pri slove „moc“ uvádza niekoľko významov. Moc je napr. schopnosť, možnosť niečo (u)robiť, ale aj spravovanie štátu alebo nejakého spoločenského celku, vláda. No je tam ešte jeden význam, a to „schopnosť niekoho ovládať, vplyv“. Podľa toho, ako sa súčasní mocní správajú, či už v koalícii alebo v opozícii, nezdá sa vám, že všetkým ide len a len o ten posledný význam – schopnosť nás ovládať a mať taký vplyv, aby si presadzovali svoje úzke stranícke a osobné záujmy? Vari sa dá reálne dúfať, že ak sa vráti k moci niekto, koho sme už vládnuť videli, že svoje správanie alebo svoje pohnútky zázračne zmení? To môže asi len naozajstná naivka.

Čo teda vyrieši referendová otázka?

Takže, čo vyrieši referendová otázka, čo vyrieši referendum a čo vyriešia predčasné voľby? No predsa vôbec nič! Tamtí starí síce boli odbornejší než títo noví (alebo sa aspoň odbornejšie tvárili), ale svoju chytrosť využívali len a len vo svoj prospech. A budú ju takto zneužívať aj naďalej. Veď poznáme staré slovenské príslovie: Nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina. Škoda, že aj keď majú Slováci toľko krásnych prísloví, v ktorých je zhmotnená múdrosť ich predkov, vôbec sa nimi neriadia.

Pani prezidentka využila svoju právomoc a referendové otázky nechala posúdiť Ústavným súdom SR. Náš portál ju teda otvoreným listom vyzval, aby využila aj ďalšiu svoju právomoc. Tou je možnosť podať podnet Ústavnému súdu SR na preskúmanie predpisov, či sú v súlade s Ústavou SR a ústavnými zákonmi. Pomoc pani prezidentky by bola neoceniteľná hneď pri dvoch sporných ustanoveniach. Totiž, na základe vykonanej právnej analýzy, ktorá je zverejnená na našom portáli, sa domnievame, že financovanie politických strán zo štátneho rozpočtu je v príkrom rozpore s Čl. 29 ods. 4 Ústavy SR, podľa ktorého sú politické strany a politické hnutia „oddelené od štátu“.

Druhú protiústavnosť vidíme v tom, že náš volebný systém – vinou inštitútu kandidátnych listín politických strán – zjavne diskriminuje prevažnú väčšinu občanov. Ústava SR dáva možnosť slobodne kandidovať všetkým, volebný zákon však iba niektorým. Nemusíte byť ústavný právnik, aby ste v tom odhalili rozpor s ústavou. Drvivá väčšina občanov je teda vo svojom ústavnom práve znevýhodnená oproti hŕstke kandidátov krytých nálepkami politických strán.

Čo sa môže stať

Či pani prezidentka nechá svojich právnikov posúdiť uvedené legislatívne skutočnosti a či podnet na Ústavný súd napokon podá, je, samozrejme, len a len na nej samej. Ak by tak urobila, myslíme si, že by sa konečne mohol odhaliť a zviditeľniť pravý zdroj nespravodlivosti a príčina problémov, a to neprimerané a protiústavné postavenie politických strán a ich zasahovanie do výkonu moci, ktorá podľa našej ústavy pochádza od občanov a politickým stranám nepatrí.

No išli sme ešte ďalej. Keďže presne tú istú právomoc má aj pätina poslancov NR SR,  s rovnakou výzvou ako pani prezidentku sme oslovili otvoreným listom aj všetkých nezávislých poslancov NR SR. Môžeme teda sledovať, ako sa kto zachová. Nech sa k našej výzve postavia akokoľvek, veľa nám to prezradí o skutočných motívoch našich politikov. Referendová otázka tak bola iba začiatkom dlhej cesty.

2 Replies to “Referendová otázka R. Fica”

  1. Človeku rozum stojí nad tým, ako to u nás máme. To si doteraz akože nikto nevšimol, že si politici ukradli, čo im nepatrí? Konečne na to niekto začal upozorňovať. Držím palce, aby sa vám podarilo dopracovať k podaniu na ústavný súd. Bohvie, ako by rozhodli… asi by sa im z kečky riadne parilo, keby to museli rozhodnúť.

    1. Ďakujeme za Vašu morálnu podporu, Fanda. Ostáva nám len veriť, že sa otvoria oči čo najväčšiemu počtu občanov. Bez nich to nepôjde. preto je potrebné aby sa tieto myšlienky šírili čo najviac a čo najďalej, do posledného kúta Slovenska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *