6.11.2022 dávali v televízii starý slovenský film Zemianska česť, na ktorý sme takmer zabudli. Nevieme, či ho v telke dávali v súvislosti s práve ubehnuvšími voľbami alebo hroziacimi predčasnými voľbami do parlamentu, ale či už tak alebo onak, načasovanie nemohlo byť lepšie. Ide totiž o satiru na predvolebnú frašku sfilmovanú podľa románu Jána Kalinčiaka Reštavrácia.

Napriek tomu, že román pochádza z roku 1860, je až neuveriteľné, ako nadčasovo je napísaný, pretože charaktery a charakteristiky postavičiek, ako aj ich správanie, možno napasovať na všetky politické figúrky, ktoré sme u nás doposiaľ mali a stále máme. No a rovnako aj na voličov, ktorí tieto politické figúrky volia.

Repríza televíznej klasiky nás priviedla k zamysleniu, kde sú korene takého správania a takých charakterov. Vzhľadom na dobu, kedy román vznikol, je zrejmé, že s tým určite nemá nič spoločné obdobie socializmu, na ktoré sa často zvaľuje všetko zlé, čo sa u nás dialo a deje. Takto sme sa správali už dávnom pred socializmom. Je to teda v nás, v národe, v našich génoch, že sme takým falošným, úplatným, bezzásadovým a bezcharakterným národom? Necháme sa kúpiť za klobásu či poldeci pálenky?

Odkaz románu do dnešnej doby

Dá sa teda pobaviť a zasmiať aj na takom starom filme? Určite áno, najmä keď si v jeho hrdinoch predstavíme naše súčasné politické postavičky. Realita dnešných dní však, bohužiaľ, nie je ani trochu zábavná, takže ide skôr o smiech cez slzy.

Ako sa to vo filme vlastne skončilo? Všetci sa pobratali, funkcie si podelili a obidve bandy vládli v podstate spolu. Nikoho ani vtedy nezaujímalo, ako je na tom krajina, ako sa vodí obyčajnému ľudu. Za všetko hovoria posledné slová filmu: „Nuž, ľa! Čo sa statočný zeman natrápi, kým vyjde na psí tridsiatok!“. A čo tak parafráza na súčasnú dobu: „Nuž, ľa! Čo sa statočná Slovač natrápi, kým vyjde na psí tridsiatok!“.

Nuž, od toho asi už nemáme ďaleko, keďže sa od Kalinčiakových čias vlastne nič nezmenilo. Ale môže sa, stačí iba odstaviť podarených politikov a hlavne volebný systém, ktorý im šafárenie umožňuje. Práve preto je tu tento portál, aby poukázal, kde je podstata tohto zla. Kým si neuvedomíme tieto fundamentálne okolnosti, nie je možné ani hľadať riešenia.

Román Reštavrácia a film Zemianska česť tak ostávajú nielen skvelou komédiou, ale aj mementom, že tváre sa síce menia, no politické taktiky ostávajú zhruba rovnaké. Voľby boli, sú a vždy budú iba fraškou pre verejnosť, zorganizovanou ziskuchtivými a mocibažnými indivíduami.

7 Replies to “Zemianska česť”

  1. Hello! Do you know if they make any plugins to assist
    with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
    not seeing very good success. If you know of any please
    share. Thanks! You can read similar blog here: Sklep online

  2. A person necessarily lend a hand to make seriously
    posts I would state. That is the first time I frequented your web page and so far?

    I amazed with the research you made to make this particular put up extraordinary.

    Fantastic activity! I saw similar here: Dobry sklep

  3. Wow, wonderful blog format! How long have you been running
    a blog for? you make running a blog glance easy. The total glance of your web site
    is magnificent, as smartly as the content!
    You can see similar here sklep internetowy

  4. Wow, fantastic weblog layout! How lengthy have you been running a blog for?
    you make running a blog look easy. The total glance of your web site is magnificent, as well as the content material!
    You can see similar here ecommerce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *